ANNONSE

Slyngetrening

Slyngetrening slik vi kjenner det i dag ble utviklet i Norge tidlig på nittitallet. Treningsformen går ut på å utføre forskjellige øvelser for hele kroppen med egen kroppsvekt som motstand.

annonse

Trening i slynger aktiverer og styrker både den dype stabiliserende kjernemuskulaturen så vel som den globale muskulaturen, og er meget nyttig både i forbindelse med skaderehabilitering og som forebyggende eller prestasjonsfremmende trening.

Hvorfor er slyngetrening så effektivt?

Kjernemuskulaturen aktiveres spesielt effektivt ved slyngetrening på grunn av at slyngene gir en variabel bevegelsesbane og instabilitet som må korrigeres kontinuerlig, dette stimulerer nervesystemets propriosepsjonssans og fører til mer effektiv rekruttering av flere muskler.

annonse

Funksjonell trening

Når man trener med tradisjonelle treningsapparater er bevegelsebanen låst og musklene behøver ikke jobbe for å korrigere og stabilisere leddene. Slyngetrening er derfor en mer funksjonell form for trening sammenlignet med tradisjonell styrketrening.

Hvordan regulere motstand og vanskelighetsgrad?

Øvelser med slynger har forskjellig vanskelighetsgrad som ved hjelp av enkle justeringer kan økes progressivt. Slyngetrening med redcord kan derfor tilpasses alle.

Vektarmprinsippet

Regulering av motstand fungerer i henhold til vektarmprinsippet. For å regulere belastning og vanskelighetsgrad kan man dermed heve eller senke slyngene og/eller bevege seg frem eller tilbake relativt til slyngens opphengspunkt for å øke eller redusere vektarmen som virker på kroppen, og dermed motstand.

Slyngetrening: en populær treningsform

Slyngetrening benyttes i dag med svært gode resultater av alt fra hverdagsmosjonister til toppidrettsutøvere, og selvfølgelig av fysioterapeuter. Den originale og fortsatt mest populære og brukervennlige produsenten av slyngetreningsutstyr er redcord.

Eksempler på slyngeøvelser

Under vises noen eksempler på ulike øvelser med slynge og kroppsvekt som motstand. Man kan også trene de fleste tradisjonelle styrkeøvelser som push-ups og dips og lignende i slynge. 

Fordelen med disse øvelsene, og styrketrening i slynge generelt, er at den dype kjernemuskulaturen blir aktivert på en mer effektiv måte, samt at man samtidig også trener balanse og koordinasjon.

Musklene og det sansemotoriske systemet får dermed en større utfordring sammenlignet med styrketrening i apparater eller trening uten slynge der bevegelsesbanen er låst. De fleste av disse øvelsene foregår horisontalt eller i knestående. 

Knestående albueekstensjon

Len deg sakte og kontrollert fremover ved å bøye albuer. Returner så i en rolig og kontrollert bevegelse tilbake til utgangstilling ved å strekke ut albuen. Stabiliser rygg, mage og hofte gjennom hele bevegelsen. Unngå å øke svaien i ryggen.


 Knestående Flies

Samme øvelse som over men albuene føres isteden ut til siden. Returner til utgangstillingen ved å presse armene inn mot midten


Armhevning i slynge

Plasser begge føttene i slyngen med begge hendene i gulvet. Senk kroppe ned mot gulvene og utføre en armhevning. Trekk så bena opp mot overkroppen til det er ca. 90 grader fleksjon i hofteleddet og returner til utgangstillingen. (dette er en relativt avansert øvelse som passer best for viderekomne)


 

Det er stengt for kommentarer.

Relaterte artikler