Annonse

Smerter på utsiden av kneet

vondt i kne

Laterale knesmerter er et begrep som beskriver smerte som er lokalisert på utsiden av kneet.

Smerter på utsiden av kneet kan enten oppstå gradvis over tid, eller være et resultat av akutt skade.  De nøyaktige symptomene kommer an på smertegivende struktur og varierer med årsak og skademekanisme.

Smerter på yttersiden av kneet kan være verkende og diffuse, eller det kan dreie seg om mer lokaliserte og skarpe smerter.  Normal funksjon og bevegelighet kan være begrenset, men dette er ikke alltid tilfelle og avhenger av skadens alvorlighetsgrad.

Her er en oppsummering av de vanligste årsakene til smerter på utsiden av kneet:

 1 ) Iliotibialbånd syndrom (løperkne, runners knee, ITBS)

Beskrivelse: Smerte og irritasjon i det tykke senedraget på yttersiden av kneet, bedre kjent som det iliotibiale båndet ( ITB ). Tilstanden går ofte under betegnelsen “runners knee”.

Symptomer: Knesmerter som lokaliserer seg på utsiden av kneet, hovedsakelig idet øyeblikket hælen treffer bakken når man løper eller går,  det kan også forekomme vanlige tegn til betennelse, som varme, hevelse, rødme etc.. men dette er ikke alltid tilfelle.

Provoserende aktiviteter: Løping (spesielt langdistanse), trappegang,  sykling , vanlig spasering og knebøy.

Skademekanisme: ITBS er en belastningsskade som utvikler seg gradvis over tid, og er et resultat av repetetiv overbelastning.

Behandling: Behandling retter seg mot å begrense provoserende aktiveter, minimere belastning og kontrollere eventuell betennelse. Når de mest akutte symptomene har dempet seg bør man begynne gradvis opptrening med spesifikke øvelser for runners knee og forsiktig opptrapping av aktivitet.

Fysioterapi består av veiledning i forhold til opptrening og aktivitetsnivå. Fysioterapeuten kan sette opp et treningsprogram som er tilpasset den enkelte. De fleste vil bli kvitt smertene i løpet av 4 til 8 uker dersom fysioterapeutens anbefalinger følges.

2 ) Skade på det laterale kollateralligamentet

Beskrivelse: Akutt skade på eller avrivning av det laterale leddbåndet på yttersiden av kneet. Denne type skader forekommer ofte ved forkjært landing etter hopp eller ved taklinger i fotball og andre idretter.

Symptomer : Smerter på utsiden av kneet, hevelse, blåmerker, følelse av instabilitet, stivhet i kneet (særlig om morgenen)

Provoserende aktiviteter: Bøye kneet, vanlig gange, knebøy, gå i trapper, løping og utøvelse av idrett.

Skademekansime: Plutselige akutt skade på grunn av en ytre kraft som virker på innsiden av kneet , som når foten til en motspiller treffer kneet på innsiden og forskyver det lateralt (utover). Plutselig vridning i kneet kan også forårsake denne skaden og den oppstår ofte i skisport når man foretar en hurtig nedbremsning eller lignende.

Behandling : Behandles normalt etter RICE prinsippet. Opptrening og øvelser for å gjenvinne stabilitet og styrke under veiledning av fysioterapeut.

3 ) Lateral meniskskade

Beskrivelse: Skader eller rifter i den laterale menisken som befinner seg i leddspalten på yttersiden av kneet. Skader på den mediale menisken på innsiden av kneet er imidlertid vanligere enn meniskskader på utsiden av kneet.

Symptomer : Smerter , hevelse, låsninger , instabilitet , problemer med å rette ut kneet fullstendig
Provoserende aktiviteter : Vanlig gange og andre vektbærende aktiviteter, løping , sitte på huk , trapper (spesielt å gå opp trapper).

Skademekanisme : Kan oppstå plutselig ved at en ytre kraft virker på kneet, som ved en plutselig vridning i kneet når foten er låst,  eller ved gradvis slitasje og degenerative forandringer over tid.

Behandling: Behandling av skader på den laterale menisken involverer som regel fysioterapi for å gjenvinne funksjon, bevegelighet og styrke. I enkelte tilfeller kan artroskopisk kirurgi være nødvendig. Man går da inn å fjerner hele eller deler av menisken (meniskektomi).

Har man vondt på utsiden av kneet kan det også være andre årsaker til dette.  Smerter som har vedvart mer enn 7 dager uten tegn til bedring eller stadig vender tilbake går sjelden over av seg selv.

Det oppfordres derfor til å oppsøke lege eller fysioterapeut dersom man har pådratt seg en akutt skade i kneet, eller har gått med smerter i kneet i lengre tid.

Kategorier Kne

Legg igjen en kommentar