annonse

Kjøp kollagentilskudd her! Gratis frakt over 299 kr

Sponset lenke

Spinal Stenose – symptomer, årsaker og behandling

Ryggsmerter

Spinal stenose er en innsnevring av spinalkanalen som blant annet kan gi nummenhet eller strålende smerter ut i beina

Hva er spinal Stenose?

Spinal stenose er et medisinsk faguttrykk som beskriver en innsnevring av spinalkanalen, eller en innsnevring av rotkanalene der nerverøttene forlater spinalkanalen.

annonse

Virvlene i ryggsøylen danner sammen med mellomvirvelskivene en kanal (spinalkanalen) som omkranser og beskytter ryggmargen (sentralnervesystemet) og tillater bevegelse av ryggsøylen.

Innsnevring av spinalkanalen som medfører trange rotkanaler kan føre til at nervevev kommer i klem. Noe som blant annet kan gi smerter om stråler ut i beina, nummenhet, svakhet eller andre nevrologiske symptomer.

Spinal stenose kan forekomme både i nakken og i korsryggen, men er vanligst i korsryggen. Den vanligste formen for spinal stenose er degenerativ (slitasje) og forekommer hyppigst hos personer over 50 år.

Årsaker til spinal stenose

Det finnes mange mulige årsaker til at det kan oppstå en innsnevring av spinal- og rotkanalene i ryggsøylen. Den vanligste årsaken er degenerative forandringer forbundet med naturlig aldring.

Med økende alder vil kroppens leddbånd, leddkapsler og annet bindevev tykne til. Benutvekster (osteofytter) kan som følge av degenerative prosesser utvikle seg på ryggvirvlene og dermed bidra til innsnevringer i spinalkanalen eller rotkanalen.

Mellomvirvelskivene mellom ryggvirvlene svekkes også gradvis med tiden og taper høyde og også fasettleddene mellom ryggvirvlene blir utsatt for aldersbetinget slitasje. Alle slike slitasjeforandringer i ryggsøylen er med på å bidra til utviklingen av spinal stenose.

Andre årsaker til spinal stenose

Innsnevringer i spinalkanalen kan også ha andre årsaker. Blant annet kan revmatisk leddgikt føre til en innsnevring av spinalkanalen. Enkelte er dessuten født med trang spinalkanal. Symptomer på spinal stenose kan i disse tilfellene dukke opp i en relativt tidlig alder. I tillegg kan en rekke medfødte strukturelle misdannelser kan føre til innsnevring av spinalkanalen.

annonse

Spondylolistese, det vil si når en ryggvirvel glir fremover relativt til en annen, er en annen tilstand som kan begrense plassforholdene i spinalkanalen.

Svulster og unormal vekst av bløtvev kan også påvirke spinalkanalen direkte ved å forårsake betennelse eller ettervekst av vev inn i kanalen.

Ulykker og skader kan enten føre til forskyvelser i ryggsøylen, eller frakturer som bidrar til å innsnevre spinalkanalen og komprimere nervevev.

Hvordan stilles diagnosen?

Sykehistorie sammen med klinisk undersøkelse og beskrivelse av symptomer vil som regel vekke mistanke om trange forhold i spinalkanal eller rotkanaler. Diagnosen bekreftes ved røntgen eller MR, men symptomene samsvarer ikke nødvendigvis alltid med de radiologiske funnene.

Vanlige symptomer

Symptomer på spinal stenose oppstår som regel gradvis og intensiveres over tid og tilstanden kan ofte være symptomfri i den begynnende fasen. Det klassiske symptomet er smerter i beina når man går eller står som blir bedre når man bøyer seg fremover eller setter seg ned i lutrygget stilling.

Personer med spinal stenose utvikler derfor ofte en lett fremoverlent kroppsholdning. Ofte er smerten også forbundet med nevrologiske utfall dersom stenosen forsårsaker irritasjon av en nerverot. Nummenhet, følelse av svakhet og strålende eller stikkende smerter ut i beina og noen ganger helt ut i føttene kan da oppstå.

Symptomene ved spinal stenose kan iblant være vanskelig å skille fra symptomer forbundet med isjias og prolaps. Den store forskjellen er at ved prolaps eller isjas vil en fremoverlent holdning vanligvis gjøre symptomene verre mens ved spinal stenose vil den samme bevegelsen typisk lindre symptomene.

Vanlige symptomer ved spinal stenose:

  • Diffuse smerter i korsrygg, sete eller bein som blir verre når du går eller står
  • Symptomene avtar når du lener deg fremover eller setter deg ned
  • Nummenhet eller en følelse av svakhet i beina (beina sover)
  • Gradvis forverring av symptomer over tid

Behandling ved spinal stenose

Innsnevringene i spinalkanalen er som regel forårsaket av slitasje og degenerative forandringrer i ryggsøylen. Disse forandringene kan ikke reverseres og behandlingen er for det meste symptomatisk og forebyggende. Det er derfor viktig å begrense spesifikke aktiviter som forverrer symptomene eller kan føre til ytterligere slitasje.

Smertelindrende medikamenter brukes ofte i behandlingen, men bruken av dem bør begrenses og oversees av lege. Andre former for smertelindring kan være akupunktur eller behandling med TENS. Men den smertestillende effekten av disse er kun midlertidig.

Vektreduksjon kan være nyttig for å avlaste og forebygge ytterligere slitasje på strukturer i ryggen som kan bidra til å forverre tilstanden. Det oppfordres ellers til generell fysisk aktivitet og moderat trening.

Fysioterapi

En fysioterapeut vil gi deg øvelser og sette opp et tilpasset treningsprogram for å forebygge at tilstanden blir verre og lindre symptomene. Strekkøvelser for korsryggen, sykling og spaserturer i motbakke har ofte en symptomlindrende effekt.

Dersom du mistenker at du har spinal stenose er det viktig at du søker behandling tidlig. Selv om spinal stenose ikke kan reverseres så kan rett behandling likevel virke forebyggende og lindre smerter og andre symptomer.

annonse

Det er stengt for kommentarer.