ANNONSE

Styrketrening for Jenter – 9 av de vanligste spørsmålene

Styrketrening for jenter er et viktig tema som det finnes mange myter og misoppfatninger om. Utbredte misforståelser kan bidra til forvirring eller skremme bort jenter og kvinner fra å begynne med styrketrening i det hele tatt.

ANNONSE

Det er derfor viktig å bryte ned disse barrierene og oppfordre jenter til å føle seg komfortable med å trene styrke.

Hvorfor trene styrke?

Styrketrening er en treningsform som er forbundet med mange helsefordeler, også for jenter og kvinner. Disse inkluderer økt muskelstyrke, sterkere beinbygning, forbedret selvfølelse og redusert risiko for en rekke sykdommer og helseproblemer.

Det finnes likevel fortsatt mange spørsmål rundt styrketrening for jenter. I denne artikkelen forsøker vi å svare på noen av de vanligste spørsmålene om styrketrening for jenter.

1. Vil styrketrening føre til at jenter blir mer maskuline?

Det er en vanlig misforståelse at hard styrketrening fører til at kvinnekroppen blir mindre feminin. Muskler og styrke blir sett på som typiske maskuline trekk, og mange tror at det å trene styrke vil føre til et mer «mannlig» utseende. Dette stemmer ikke.

Kvinner har generelt langt lavere testosteronnivå enn menn. Testosteron er et kjønnshormon som blant annet bidrar til muskelvekst. Selv om jenter kan oppnå muskelvekst gjennom styrketrening har de uansett ikke høye nok nivåer bli overdrevent muskuløse eller utvikle mannlige trekk helt uten videre, kun fordi de begynner å trene med vekter.

Styrketrening vil snarere føre til en stram og tonet kroppsbygning som mange anser som både attraktivt og sunt.

2. Hva slags øvelser bør jenter fokusere på i styrketreningen?

Generelt bør jenter fokusere på de samme grunnleggende styrkeøvelsene som gutter. For eksempel knebøy, markløft samt pressøvelser og trekkøvelser som trener flere store muskelgrupper samtidig.

Disse øvelsene er effektive for å bygge styrke og muskelmasse. Det kan likevel kan være lurt å oppsøke en personlig trener eller treningsveileder for å utforme et treningsprogram som er tilpasset dine individuelle mål og behov

ANNONSE

Som nybegynner er det best å starte med grunnleggende flerleddsøvelser. Dette er øvelser som involverer flere muskelgrupper og mer enn en leddbevegelse. Eksempler inkluderer knebøy, markløft, push-ups, og pull-ups.

Her er et eksempel på et enkelt treningsprogram for nybegynnere:

ØvelseSerierRepetisjoner
Knebøy310-12
Markløft310-12
Benkpress310-12
Roing310-12
Pull-ups310-12

Når du blir mer komfortabel og sterkere, kan du legge til mer avanserte øvelser og teknikker i rutinen din.

3. Er styrketrening trygt for jenter i tenårene?

Ja, styrketrening er trygt for jenter i tenårene så lenge det gjøres på riktig måte. Det er viktig å fokusere på teknikk og utførelse fremfor vekt og belastning. Er treningen for tung kan dette føre til skader og gå utover progresjonen i treningen. Det er anbefales å starte med lettere vekter for innarbeide teknikk og gradvis øke etterhvert som styrken forbedres.

4. Trenger jeg å ta proteinpulver?

Proteinpulver kan være nyttig som tilskudd hvis du har problemer med å få nok protein gjennom kostholdet. Men dette er ikke nødvendig for alle.

Hvis du har et balansert kosthold som inneholder rikelig med protein fra kilder som kjøtt, fisk, egg, meieriprodukter og belgfrukter, trenger du sannsynligvis ikke proteinpulver. Husk at tilskudd er ment å “supplere” et balansert kosthold, ikke erstatte det.

5. Hvor ofte bør jenter trene styrke?

Det anbefales at jenter trener styrke omtrent to til tre ganger i uken. Dette gir musklene tid til å hvile og restituere seg mellom treningsøktene. Overtrening kan føre til utmattelse og skader, så det er viktig å lytte til kroppen og sørge for tilstrekkelig hvile.

6. Er det sant at jenter ikke kan løfte like mye som gutter?

Generelt sett har menn en tendens til å være sterkere enn kvinner, men det betyr ikke at jenter ikke kan løfte tungt. Med riktig trening og teknikk kan jenter løfte tunge vekter. Det er viktig å huske at styrketrening er personlig og individuelt betinget. Det er ikke nødvendig å sammenligne seg selv med andre.

7. Er styrketrening gunstig for jenter som vil gå ned i vekt?

Ja, styrketrening kan være veldig gunstig for jenter som ønsker å gå ned i vekt. Styrketrening medfører økt muskelmasse. Muskler forbrenner mer kalorier enn fett, selv ved hvile. Dette betyr at jo mer muskelmasse du har, jo høyere er forbrenning din, og desto flere kalorier forbrenner du gjennom dagen.

8. Er det nødvendig med spesielle klær eller utstyr for jenter som driver med styrketrening?

Komfortable og støttende treningsklær er viktig for alle som driver med styrketrening, inkludert jenter. Spesifikt utstyr, som vektløftingsbelter eller håndleddsstøtter, kan være nyttige for noen, men dette er ikke nødvendig for alle.

9. Kan jenter trene styrke når de er gravide?

Ja, mange jenter kan trygt fortsette med styrketrening mens de er gravide. Men, det er viktig å konsultere en lege eller fysioterapeut for å sikre at øvelsene er trygge og passende for hvert stadium av graviditeten.

Under graviditet er det viktig å unngå øvelser som legger press på magen eller øvelser som innebærer å ligge flatt på ryggen over lengre tid. Fokuser på å opprettholde styrke snarere enn å prøve å sette nye personlige rekorder.

Konklusjon

Styrketrening for jenter er en treningsform som kan gi mange helsefordeler. Det er viktig å bryte ned myter og misoppfatninger, og oppfordre flere jenter til å begynne med styrketrening.

Relaterte artikler