Annonse

Sukkerfri brus påvirker likevel insulin og blodsukker

ANNONSE
ANNONSE

Sukkerfri brus har lenge vært markedsført som et sunnere alternativ til vanlig brus. Lenge har det blitt antatt at sukkerfri brus ikke påvirker insulin eller blodsukker. Men stemmer det egentlig at sukkerfrie alternativer ikke påvirker blodsukkeret?

En nylig studie publisert i Food Research International gir noen overraskende svar på dette spørsmålet. Spesielt når det gjelder hvordan sukkerfri brus påvirker insulinnivået.

Studien viste at aspartam, som er et vanlig kunstig søtningsmiddel i sukkerfri brus, kunne måles i spytt lenge etter inntak. Dette er relevant fordi aspartam kan svelges igjen, og dermed ha en forlenget effekt på kroppen.1

Effekt på insulin og blodsukker

Det mest slående funnet var at insulinnivåene faktisk økte en time etter inntak av sukkerfri brus. Dette er spesielt bemerkelsesverdig fordi det utfordrer antakelsen om at “sukkerfri” ikke påvirker insulin eller blodsukker og dermed er trygt for diabetikere.

Studien fant en sterk korrelasjon mellom nivåene av aspartam i spytt og insulinnivåer, men dette ble kun observert etter inntak av sukkerfri brus. Dette antyder at aspartam i kan ha en direkte effekt på insulinnivået.

Hva betyr funnene?

Resultatene av studien antyder at det kan være på tide og revurdere anbefalinger rundt sukkerfrie leskedrikker for personer med diabetes, eller de som står i fare for å utvikle diabetes.

Dette fordi økningen i insulinnivåer forbundet med inntak av Pepsi Max og andre sukkerfrie drikker potensielt kan bidra til insulinresistens over tid. Dette er en risikofaktor for utvikling av diabetes type 2.

Selv om sukkerfri brus ikke inneholder sukker, kan det altså likevel ha en metabolsk effekt som påvirker insulinnivået i blodet.

Konklusjon

Sukkerfri brus er ikke nødvendigvis et godt eller sunt alternativ. Denne studien viser at inntak av sukkerfri brus faktisk kan påvirke insulin og blodsukker, noe som potensielt kan ha langvarige konsekvenser for helse og sykdomsrisiko. Det er derfor viktig å være bevisst på dette.

Dette gir en viktig påminnelse om at “sukkerfri” ikke nødvendigvis er det samme som sunt, og at vi bør tenke nøye gjennom hva vi drikker til daglig. Spesielt siden det de siste årene har blitt stadig mer vanlig å drikke relativt store mengder sukkerfri brus daglig.

Referanser[+]