Annonse

Tai Chi – Effekt på helse og velvære

Sist oppdatert:
ANNONSE

Tai Chi er en skånsom og tradisjonsrik kampsport som er kjent for sine mange helsefordeler. For eksempel kan utøvelse av tai chi bidra til å forbedre balansen og gi høyere toleranse for smerte.

Hva er Tai chi?

Tai chi er en eldgammel kinesisk tradisjon som kombinerer lavintensive bevegelser og tøyningsøvelser med mindfulness og mental tilstedeværelse.

Mann som praktiserer Tai chi

Forskning har gitt blandede resultater, men det ser ut til at utøvelse av Tai Chi kan gi bedre balanse bevegelighet. Det kan også redusere risikoen for fall blant eldre personer.

Det ser også ut til å redusere smerte og symptomer på depresjon. Noen bruker det også for å redusere stress og angst. Andre hevder at det fremmer ro og indre fred. Tai chi er generelt ansett som trygt for personer i alle aldre, da det ikke belaster muskler og ledd i særlig grad.

Fordeler med Tai Chi

Forskning tyder på at Tai Chi tilbyr en rekke helsefordeler for personer med og uten kroniske tilstander. Disse inkluderer:

 • Forbedret balanse
 • Smertehåndtering
 • Forbedret hjernefunksjon
 • Forbedret søvnkvalitet
 • Forbedret immunsystem

Fallreduksjon

Tai Chi har vist noen potensielle fordeler i forbindelse med forebyggin av fall hos eldre over en rekke studier. En systematisk gjennomgang fra 2012 så på 159 randomiserte kontrollerte studier av forskjellige typer praksis for å forhindre fall hos eldre voksne. Studiene involverte mer enn 79,193 mennesker, med forfatterne som konkluderte med at praktisering av denne eldgamle kampsporten kan redusere risikoen for fall.

Kronisk smerte

Flere små studier antyder at Tai Chi kan ha en betydelig innvirkning på kronisk smerte som folk opplever med spesifikke tilstander, som osteoartritt i kneet og fibromyalgi. En metaanalyse fra 2013 av syv forskjellige forsøk syntes å demonstrere at et 12-ukers kurs med Tai Chi kunne forbedre stivhet og smertesymptomer ved kneosteoartritt og forbedre fysisk funksjon. Tai Chi ser også ut til å ha en viss dokumentert effekt på fibromyalgi.

Kronisk hjertesvikt

Noen utøvere av Tai Chi roser det som et effektivt styringsverktøy for mennesker med kronisk hjertesvikt. Imidlertid støtter ikke nåværende bevis denne konklusjonen. Eventuelle studier som viser en forbedring indikerer at funnene var ubetydelige.

Mental helse og kognitiv funksjon

Tai Chi er en rolig, flytende kampsport som er forbundet med tilstedeværelse og psykisk velvære. Forskning på effekten av Tai Chi på kognitiv funksjon ga mer lovende resultater. En systematisk gjennomgang og metaanalyse fra 2014 involverte 2,553 voksne i alderen 60 år og over med og uten kognitive svekkelser. Resultatene var betydelige i å vise gunstige effekter på kognitiv funksjon.

Forsiktighetsregler

Selv om Tai Chi er en mild, lav-impact aktivitet, bør folk søke medisinsk råd før de starter noen form for trening. Dette gjelder spesielt de som er:

 • Eldre
 • Gravide
 • Opplever ryggsmerter eller osteoporose

Typer av Tai Chi

Det er fem forskjellige stiler av Tai Chi, som stammer fra forskjellige perioder i historien. De er:

 • Chen-stil, som begynte en gang mellom 1528 og 1587
 • Yang-stil, som begynte en gang mellom 1799 og 1872
 • Wu eller Wu Hao-stil, som begynte en gang mellom 1812 og 1880
 • Wu-stil, som begynte en gang mellom 1870 og 1942
 • Sun-stil, som begynte en gang mellom 1861 og 1932

Noen av disse formene for Tai Chi lener seg mot helse, mens andre understreker konkurranse eller selvforsvar. Folk som vurderer et Tai Chi-kurs bør snakke med en erfaren instruktør om hvilken stil de praktiserer og om det vil tilby de forventede fordelene.

Tai Chi er en lav-impact, ikke-konkurrerende kampsport som er kjent for sine potensielle helsefordeler. Forskere har gjennomført mange studier på denne kampsporten for å forstå dens helsefordeler. Noen studier viser at Tai Chi kan forbedre hjernefunksjon, redusere stress og depresjon, og redusere kronisk smerte. Imidlertid må det gjennomføres ytterligere studier for å bekrefte disse funnene.

Folk som ønsker å begynne å praktisere Tai Chi, bør om mulig konsultere legen sin først.

Opprinnelsen til Tai Chi

De sanne opprinnelsene til Tai Chi forblir en gåte, men konseptene er forankret i kinesisk historie, taoisme og konfucianisme. Zhang Sanfeng, en taoistisk munk fra det 12. århundre, antas å være grunnleggeren av Tai Chi. Noen historier hevder at Zhang Sanfeng forlot klosteret sitt for å bli en eremitt, hvorpå han skapte en form for kamp basert på mykhet.

Tai Chi er mer enn bare en kampsport; det er en også en vei til bedre helse og velvære for mange. Med sine mange potensielle fordeler, fra forbedret balanse og smertehåndtering til bedre søvnkvalitet og mental helse, er det ingen overraskelse at denne eldgamle kinesiske praksisen fortsetter å tiltrekke seg tilhengere over hele verden.

Hvordan komme i gang med Tai Chi

Å begynne med Tai Chi krever ingen spesiell utrustning eller dyrt treningsstudio-medlemskap. Du kan praktisere det nesten hvor som helst – i en park, i din egen stue, eller til og med på kontoret i lunsjpausen. Her er noen tips for å komme i gang:

 1. Finn en instruktør: Selv om det er mange online ressurser og videoer tilgjengelig, er det best å lære av en kvalifisert instruktør. De kan gi deg personlig veiledning og korrigere eventuelle feil i formen din.
 2. Start sakte: Tai Chi handler om langsom, bevisst bevegelse. Ikke stress med å lære deg alle bevegelsene på en gang. Ta deg tid til å mestre hver bevegelse før du går videre til den neste.
 1. Vær konsekvent: Som med enhver form for trening, vil du se de beste resultatene hvis du praktiserer regelmessig. Prøv å sette av litt tid hver dag til å praktisere Tai Chi.
 2. Lytt til kroppen din: Det skal ikke forårsake smerte. Hvis du føler ubehag under en bevegelse, stopp og sjekk formen din. Hvis smerten vedvarer, konsulter legen din.
 3. Bruk riktig klær: Bruk løstsittende, komfortable klær som tillater bevegelse, og sko som gir god støtte.
 4. Vær tålmodig: Husk at Tai Chi er en reise, ikke en destinasjon. Du vil kanskje ikke se fordelene umiddelbart, men over tid kan du oppleve forbedringer i balanse, fleksibilitet, mental klarhet og generell velvære.

Konklusjon

Tai Chi er en eldgammel kampsport som har vist seg å ha mange helsefordeler. Fra forbedring av balanse og smertehåndtering til forbedring av mental helse og kognitiv funksjon. Det er mange grunner til å inkludere Tai Chi i den daglige rutinen. Husk å konsultere legen din før du starter et nytt treningsprogram, spesielt hvis du er eldre, gravid, eller har en eksisterende helsemessig tilstand. Med riktig veiledning og praksis kan Tai Chi være en berikende og givende tillegg til livet ditt.