Annonse

Tarsal tunnel syndrom

Tarsaltunnelen er navnet på en anatomisk struktur på innsiden av ankelen der en tunnel dannes mellom knokler og overliggende ligamenter og bindevev. Inne i denne tunnelen passerer blant annet en nerve som kalles tibialisnerven.

Tarsal tunnel syndrom (tibialis nevralgi, nevropati) oppstår når tibialisnerven kommer i klem inne i denne tunnelen. Tarsal tunnel syndrom er i så måte en nevropati som tilsvarer karpaltunnelsyndrom i håndleddet, men forekommer ikke på langt nær like ofte.1

Ankel nevropati
Tarsal tunnel syndrom oppstår når tibialisnerven kommer i klem inne i tarsaltunnelen på innsiden av ankelen

Symptomer på Tarsal tunnel syndrom

Når tibialisnerven kommer i klem inne i tarsaltunnelen på innsiden av ankelen oppstår typisk symptomer som nummenhet i fotsålen og brennende eller prikkende smerte som iblant kan føles over hele undersiden av foten og hælen, men vanligvis er smerten lokalisert mot indre del av fotsåle og hæl eller bakre del av ankelens innside.

Hevelse og tegn til betennelse kan forekomme og bakre del av ankelens innside er ofte palpasjonsøm (vond og ta på). Smerte og  andre symptomer fremprovoseres ved aktiviteter som løping, gange på hardt og flatt underlag og repetetive bevegelser eller statiske stillinger i ankelleddet (som ved bilkjøring). Smerter om natten kan også forekomme.

Symptomer forbundet med tarsal tunnel syndrom kan av og til forveksles med plantarfasciitt, eller hælsporer da dette er mer vanlige årsaker til smerter i fot og hæl og kan gi lignende symptomer.

Hva er årsaken til Tarsal tunnel syndrom?

Den nøyaktige årsaken til tarsal tunnel syndrom er som regel ukjent og tilstanden kan ha flere mulige årsaker. Innsnevring av tarsaltunnelen og påfølgende kompresjon av tibialisnerven kan blant annet være et resultat av brist eller bruddskader, hevelser, benpåleiringer, lipomer, cyster og betennelsestilstander i omkringliggende sener og bindevev.

Feilstillinger og misdannelser i foten er også mulige årsaker, spesielt er overpronasjon i ankelen og medfølgende nedsunken fotbue (funksjonell plattfot) en vanlig antatt årsak. Alt som kan forårsake trykk på tibialisnerven der den passerer gjennom tarsaltunnelen på innsiden av ankelen kan potensielt gi symptomer forbundet med tarsal tunnel syndrom.

Risikofaktorer i forbindelse med tarsal tunnel syndrom inkluderer blant annet overvekt, diabetes og revmatiske lidelser.

Diagnose

Ved mistanke om nervekompresjon i tarsaltunnelen vil undersøkende lege eller fysioterapeut ofte utføre en test som kalles “Tinel´s test”. Denne testen innebærer å tappe på tibialisnerven i området hvor denne passerer gjennom tarsaltunnelen på innsiden av ankelen, like bak den mediale malleolen. Dersom symptomene reproduseres eller forverres regnes dette som en indikasjon på at nervekompresjon i tarsaltunnelen forårsaker symptomene.

Annonse

Nevrografi og/eller elektromyografi utført hos nevrolog benyttes ofte i en eventuell videre diagnostisering og utredning.

Behandling av Tarsal tunnel syndrom

Behandlingen må tilpasses i forhold til kliniske funn og antatt årsak til innsnevringen av tarsaltunnelen. Alle aktiviter som fremprovoserer eller forverrer symptomer må avsluttes. Tilstrekkelig hvile og avlastning er viktig. Nøyaktig behandling avhenger av underliggende årsaker.

Fysioterapeuten kan hjelpe til å kontrollere eventuell betennelse samt gi råd og veiledning i forhold til funksjonsnivå, daglige aktiviteter og smertelindrende behandling. I tillegg kan nerveglidninger2, mobilisering av ankelleddet samt øvelser for aktiv stabilitet og bevegelighet i ankelen iblant påvirke tilstanden i positiv retning.

Ortoser i form av fotsenger, såler, støttebandasjer og skinner for å redusere direkte trykk på nerven og hindre bevegelse i ankelen som kan fremprovosere symptomer kan iblant bidra til å lindre symptomene. Dersom det mistenkes at seneskjedebetennelser eller lignende betennelsestilstander er årsak til symptomene behandles tilstanden med betennelsesdempende legemidler (NSAID) og eventuelt kortison.

Dersom konservativ behandling ikke gir tilstrekkelig symptomlindring og symptomene vedvarer over tid kan en prosedyre som kalles “tarsal tunnel release”  være en løsning. Dette er et kirurgisk inngrep som innebærer at man lager et snitt i retinaculum flexorum for å åpne opp tarsaltunnelen og redusere trykket på tibialisnerven.

Referanser[+]

5 kommentarer om “Tarsal tunnel syndrom”

  1. Hei! Jeg har nettopp fått diagnosen tarsal tunell syndrom av en fot og ankel spesialist. Hadde time hos nevrolog for EMG test samme uka som jeg var hos spesielten. Han mente det ikke var noe vits i at tesen ble utført fordi det ikke kom til å komme fram noe der alikevel.
    Jeg tok testen, alt fint, alle nervebaner var åpne og nevrolog mente jeg umulig kunne ha tarsal tunell syndrom . Hvem har skal jeg stole på…?
    MR viser ingen tegn til plantar facit
    Har hatt smerter hele døgnet rundt i i snart ett halvt år. Klarer å stå i 30 min før jeg må sitte /helst ligge. Får støtsmerter i tær om jeg står /går mye. I tilegg til trykk bak leggen .
    Er ekstremt fortvilet og føler jeg nå er tilbake til null og må starte hele prosessen på nytt med å finne ut hva dettte er.

    • Hei, forstår godt at du er fortvilet. Det er dessverre umulig for meg å gi et klart og tydelig svar på hvem du skal stole på her uten mer informasjon og uten å ha undersøkt deg selv. Som du sikkert forstår så er det svært begrenset hvilke svar jeg kan gi deg via nettet og med så begrenset informasjon.
      Men på generelt grunnlag så kan jeg si at ingen funn på EMG isolert sett ikke gir noe endelig grunnlag for å kategorisk utelukke Tarsal tunnel syndrom. Resultatene fra kliniske tester og undersøkelse må vurderes som en helhet.

      Det finnes forøvrige en rekke andre tilstander som kan gi lignende symptomer. For eksempel kan kompresjon av en nerverot i ryggen i forbindelse med et prolaps iblant gi symptomer som kan minne om TTS. En tilstand som kalles Mortons nevrom/Mortons metatarsalgi kan også gi lignende symptomer. Dette er en fortykkelse/knute i en nerve under foten.

      Hva var nevrologens råd i forhold til videre utredning? Skal dette utredes videre eller stopper det her? Dersom man mener at du likevel ikke har TTS så bør det uansett utføres en grundig differensialdiagnose og videre utredning for å finne opphavet til symptomene du sliter med.

      Håper dette var til hjelp

      mvh

      Martin Kallaak, fysioterapeut

      • Takk for svar!:-)
        Nevrologen utførte kun testen og kunne ikke hjelpe meg med noe råd annet enn å fortelle at alt var normalt med nervene. Helt normalt kan det kanskje ikke være for har i ei uke etter testen vært plaget med ” ettervirkninger”.
        Får støt/stikksmerter på punktene som ble testet, hvor jeg aldri har kjent noe før, fra tær og helt opp i leggen ( dette hadde de aldri hørt om da jeg ringte for å spørre hvor lenge jeg kunne forvente ettervirkningene)
        Takk for tips om andre tilstander.
        Holder hodet over vannet og starter ny runde med fastlegen neste uke. Med tre unger, hus og jobb kan jeg ikke ligge på sofaen i enda flere mnd.

      • Hei, jeg sliter med det samme, er nesten lettet å lese om deg, det finnes altså noen andre der ute med det samme som meg, jeg har hatt smerter i 8 mnd, er ut og inn av Ullevål, fastlegen og Diakonhjemmet. Vært til MR, CT, røntgen og nevrografi ect. Nevrologen sa det samme til meg, men hvorfor har jeg daglige smeter om alt er fint. Det er oppdaget et lite brudd inni foten som kan være årsaken til at det trolig er TTS jeg har. Bruddet oppsto for ca 8 mnd siden. Bruker mye smertestillendefor å klare hverdagen med små barn og jobb. Bilkjøring klarer jeg kun 1 time, gr vibrasjonene. Jeg bruker krykker daglig for å avlaste. Jeg fungerer ikke optimalt, turer med ungene er det mannen sim gjør, jeg kjører ofte etter og må sette meg ned. Finner det merkelig at jeg må gå 1 mnd mellom hver gang jeg er til utredning. Jeg har av eget initiativ vært til undersøkelse hos Nimi, der fant legen ut at det trolig var TTS jeg hadde og han kunne operer meg innen 1 uke! Jeg bestemte meg for å la legene på Ullevål få svaret fra Nimi sammen med en raumaundersøkelse jeg skal ha denne uken, samlet håper jeg de kan finne ut hva som plager foten min og kan hjelpe meg. Jeg har ikke forsøkt fotsenger eller annet, kun vært tapet opp for å avlaste plantar fascien, men det fungerte dårlig da jeg fikk trykket av tapen på siden av foten. Jeg går ofte med Walker, denne avlaster helen endel og holder den stabil, fungerer greit, men denne også trykker på siden av foten, så det er en befrielse å få den av. Jeg har hørt av en fysioterapaut at de kunne sette strøm inn der det er vondt for å se om hevelsen kan gå ned og det blir mindre irritert. Fastlegen ber meg vente med dette da det er lite prøvd ut. Finnes det gode resultater med dette og hvor mange ganger må man ta dette, kan man bli kvitt TTS eller bare forsinker det evt en operasjon? Jeg vil nødig noen skal opererer om operasjon kun er 50% sjanse for å bli frisk. Noen tanker rundt å sette strøm?

  2. uten at jeg kan koble meg på disse kommentarene direkte.Hos meg har det heller vært skjev høyre fot etter operasjon (7 skruer,fjernet disse senere) som har ført til utmattethet og revmatisme.Deler av Tibia og fibula er revet vekk)Videre tenker rundt “differensialdiagnose” at tenkningen rundt differensialer kan ligge nærmere, i selve nervene i ankelen (ikke tenke sålangt som hode,rygg fordi man blir oppgitt da..bedre å konsentrere problemet til ankelen).Hos meg hjalp veldig myke ortopediske såler fra statlig ortopedverksted som jeg kombinerte med T2 skinnen kjøpt fra rehaboteket.Disse i kombinasjon gjorde at jeg traff rett på godnerven i ankelen.I flere år hadde jeg fått altfor harde ortopediske såler som ikke nyttet i det hele tatt.Myke og T2 skinnen hjalp meg.

Det er stengt for kommentarer.