Annonse

Treningsrom hjemme – 5 tips for å spare plass og penger

Sist oppdatert:
ANNONSE
Artikkelen inneholder sponsede lenker

Et treningsrom hjemme er en enkel og praktisk måte å holde seg i form på samtidig som du slipper månedlige utgifter til medlemskap på treningssenter og sparer tid og penger på reisevei.

Men før du løper ut for å kjøpe frivekter, yogamatte og tredemølle bør du ta deg litt tid til å planlegge og stille deg selv et par spørsmål.

For eksempel:

 • Hvilken type trening eller øvelser ønsker du muligheten til å gjøre hjemme?
 • Hva slag utstyr må du kjøpe for å oppnå dette?
 • Hvor mye plass trenger du?

Her får du noen tips for å komme i gang:

1. Bruk den plassen du har

Hvis du har rikelig med ekstra plass til et treningsrom har du mange alternativer. Men når tilgjengelig areal er begrenset (slik som er tilfellet for de fleste) er nøkkelen å velge øvelser og utstyr som krever liten plass.

Tips for å utnytte plassen :

 • Tenk vertikalt: Bruk veggplass, kroker og veggoppheng til å henge opp utstyr som speil, pull-up stang, TRX-bånd, hoppetau og yogamatter.
 • Multifunksjonelt utstyr: Invester i utstyr som kan brukes til flere ulike øvelser, som kettlebells, justerbare manualer, slynger eller en pilatesball.
 • Tenk variasjon: Bruk en sammenleggbar benk eller step-kasse for å variere treningen.
 • Utnytt “døde” soner: Lagre utstyr under sengen, bak en dør eller i et ubrukt hjørne.

Klassiske øvelser, som pushups, situps, knebøy og utfall er effektive øvelser som krever relativt lite plass og gir gode resultater. Alt du trenger for disse øvelsene er en treningsmatte.

For kondisjonstrening hjemme er hoppetau et eksempel på utstyr som tar svært lite plass og samtidig er billig og effektivt. Foretrekker du heller et apparat for oppvarming og kondisjon tar en romaskin mindre plass enn en tredemølle eller ellipsemaskin, samtidig som den gir svært effektiv trening for hele kroppen.

Andre eksempler på plassbesparende treningsutstyr kan være treningsstrikk et slyngesystem eller en pull-up stang.

Anbefalt plassbesparende utstyr:

Justerbare hantler: Bowflex Selecttech 552i

Slyngetrening: TRX Home2

Kettlebells: Kettlebell BC Master Fitness

Pull-up bar: Abilica Chin-Up Bar

Justerbare Hantler

Justerbare hantler er et ideelt valg for å spare plass og penger i mindre treningsrom. I motsetning til vanlige hantler tar disse minimalt med plass. De eliminerer i tillegg behovet for å kjøpe flere separate sett.

Bestselger
Bowflex Selecttech 552i
NOK3,290.00

Hantel med justerbar vekt – opptil 24 kg

Bowflex SelectTech 552i er et innovativ hantelsett som tilbyr en praktisk og effektiv løsning for hjemmetrening.

 * Dersom du kjøper et produkt via lenker på denne siden mottar Fysionett en liten provisjon av salget uten at du betaler noe ekstra.

Andre populære alternativer

Gymstick adjustable dumbbell set
774 ,-
Hantler 25mm støpejern
1 299 ,-
Abilica PowerBox 15 kg
999 ,-
Abilica vektskive 25mm
fra 59 ,-

Slyngetrening

Slynger er lette og kan enkelt foldes sammen og oppbevares i en skuff, under sengen, eller i et hjørne. De tar dermed minimalt med plass sammenlignet med tradisjonelle treningsapparater som tredemøller, ellipsemaskiner eller vektstativer.

Fordeler med slynger:

 • Kompakte og plassbesparende
 • Er allsidige og kan brukes til et bredt spekter av øvelser
 • Trener hele kroppen
 • Enkle å installere og bruke
 • Rimelige og lett tilgjengelige

2. Kjøp allsidig utstyr som er egnet for hjemmegym

For å komme i gang bør du anskaffe enkelt flerbruksutstyr som er allsidig og kan brukes til mange ulike øvelser. Start enkelt. Begynn med grunnleggende kroppsvektøvelser på en treningsmatte.

Dersom du etter hvert velger å gå for større apparater bør du vurdere et multigym apparat. Med et multigym apparat slipper du å kjøpe et apparat for hver muskelgruppe. De er allsidige og tilbyr et bredt utvalg av øvelser for hele kroppen og egner seg for nybegynnere.

For å spare gulvplass kan du investere i en kompakt romaskin eller ellipsemaskin til oppvarming og kondisjonstrening, eventuelt en ergometersykkel. Disse tar mindre plass og er mer allsidige enn en stor og klumpete tredemølle. Du kan også bruke et hoppetau eller ta en joggetur utendørs før treningsøkten for oppvarming og kondisjonstrening.

Eksempler

 • En yogamatte/treningsmatte for kroppsvektøvelser yoga, pilates og tøyning
 • Treningsstrikk for enkel styrketrening og tøyning
 • Ett eller to sett med kettlebells til styrkeøvelser og for å legge til litt motstand ved kroppsvektøvelser

Hvis du allerede har det grunnleggende og ønsker mer bør du vurdere å legge til følgende utstyr:

 • Hantler, for å trene styrke i overkroppen
 • Medisinballer for styrketrening
 • En skumrulle, for tøyning og massasje av stramme muskler
 • Justerbar treningsbenk for mer allsidig trening med hantler

Tilpass utstyret du kjøper til de spesifikke øvelsene du ønsker å gjøre hjemme basert på dine treningsmål og treningsform.

3. Gjør det billigst mulig

Treningsutstyr kan variere fra noen hundrelapper til tusenvis av kroner. Du kan holde kostnadene lave ved å gjøre det enkelt starte med listen over. Ikke kjøp for mye på en gang, legg til nye elementer en og en om gangen etter behov. Utvid gradvis med utstyr du er sikker på at du kommer til å bruke.

Fokuser på kvalitet fremfor kvantitet. Invester i holdbart utstyr av god kvalitet som varer lenge.

Finn et kupp på nett

Et flott sted å starte er hos forhandlere på nett som tilbyr kvalitet til lavere priser. Du vil vanligvis finne yogamatter, kettlebells, hantler, treningsstrikk og annet treningsutstyr.

Nettbutikker har ofte lavere priser fordi de har lavere kostnader enn fysiske forhandlere. Det er ofte gratis frakt eller mulighet for å hente varen på et pick-up point i nærheten.

Kjøp brukt treningsutstyr

Dette kan være spesielt besparende ved kjøp av større apparater og utstyr som tar litt mer plass. Et flott sted å finne treningsutstyr og spare noen kroner er Finn.no.

Her finner du annonser for tredemøller, hantler, vektstenger, treningsykler, benker, pull-up stenger og mye mer. Selv om utvalget selvsagt vil variere basert på hvor du bor.

Tren gratis

Hvis du først har bestemt deg for å trene hjemme for å spare penger kan du også vurdere å droppe utstyr fullstendig i begynnelsen og heller trene med rene kroppsvektøvelser. Det går faktisk an å komme i form uten å kjøpe noe også. Alt du trenger er et rom med litt armslag. Om sommeren kan du også trene utendørs.

Les også: 9 kroppsvektøvelser du kan gjøre hjemme uten utstyr

4. Unngå sammenleggbart utstyr

Hvis du kjøper en masse sammenleggbart utstyr og gjemmer treningsutstyret bort i skapet eller under sengen. Hvor sannsynlig er det egentlig at du gidder å graver det frem hver gang du skal trene?

Selv om du har liten plass bør du likevel sette av et rom hvor utstyret kan stå synlig relativt permanent. Hvis du kan se det vil dette forhåpentligvis oppmuntre deg til å bruke det.

5. Monter et speil

Det er en grunn til at treningssentre har speil overalt. Når du ser deg selv trene hjelper det med å korrigere form og utførelse og kan bidra til å forebygge skader.

Dette er spesielt viktig når du trener alene og ikke har noen til å korrigere deg. Selv om det ikke er noen erstatning for en personlig trener kan et speil være til hjelp. Det kan også være motiverende.

Annet utstyr

I treningsrommet bør du også oppbevare håndklær, en vannflaske kanskje en Bluetooth-høyttaler og alt annet du bruker når du trener. Du kan også vurdere å installere et TV eller nettbrett for å se treningsvideoer for inspirasjon og motivasjon. Eller bare for å følge med på Netflix-serier eller annen underholdning når du trener.

Konklusjon

Det å innrede et treningsrom hjemme kan være en kostnadseffektiv og praktisk måte å trene på. Du sparer tid, penger og reisevei. Med riktig planlegging og valg av utstyr, kan du lage et treningsrom som er designet til dine individuelle behov og plassbegrensninger.

Husk å starte med det grunnleggende. Kjøp utstyr som du vet at du kommer til å bruke, og invester i mer avansert utstyr av høyere kvalitet etter hvert som du blir mer engasjert i treningen.

Uansett budsjett eller plassforhold er det mulig å skape et effektivt og inspirerende treningsrom hjemme. Husk at et lite, velutstyrt treningsrom som brukes ofte er mer verdifullt enn et stort rom fullt av ubrukte apparater. Gjør du gjennomtenkte og fornuftige valg sparer du både plass og penger.

Bla gjennom utvalgte kvalitetsprodukter:

Relaterte artikler