ANNONSE

Treningsrom hjemme – 5 tips for å spare plass og penger

Et treningsrom hjemme er en enkel og praktisk måte å holde seg i form på samtidig som du slipper ekstra utgifter til medlemskap på treningssenter og sparer tid på reisevei.

ANNONSE

Men før du løper ut for å kjøpe frivekter, yogamatte og tredemølle bør du ta deg litt tid til å planlegge og stille deg selv et par spørsmål.

For eksempel:

  • Hvilken type trening eller øvelser ønsker du muligheten til å gjøre hjemme?
  • Hva slag utstyr må du kjøpe for å oppnå dette?
  • Hvor mye plass trenger du?

Her er noen tips for å komme i gang:

1. Bruk den plassen du har

Hvis du har rikelig med ekstra plass til et treningsrom har du mange alternativer. Men når tilgjengelig areal er begrenset (slik som er tilfellet for de fleste) er nøkkelen å velge øvelser og utstyr som krever liten plass.

Klassiske øvelser, som pushups, situps, knebøy og utfall er effektive øvelser som krever relativt lite plass og gir gode resultater.

Treningsrom hjemme, hjemmetrening, hjemmegym
Det er ikke alltid nødvendig med dyrt og avansert treningsutstyr.

For kondisjonstrening hjemme er hoppetau et eksempel på utstyr som tar svært lite plass og samtidig er billig og effektivt. Et annet eksempel på plassbesparende treningsutstyr kan være et TRX-system eller en dørmontert pull-up stang.

  • Treningsstrikk
  • Justerbare hantler
  • TRX-bånd
  • Kettlebells
  • Treningsmatte
  • Skumrulle
  • Dørmontert pull-up bar
  • Hoppetau

2. Kjøp allsidig utstyr som er egnet for hjemmegym

For å komme i gang bør du anskaffe enkelt flerbruksutstyr som er allsidig og kan brukes til mange ulike øvelser. Start med:

  • En yogamatte/treningsmatte, for yoga, pilates og tøyningsøvelser
  • Treningsstrikk for enkel styrketrening og tøyning
  • En eller to sett med kettlebells til styrkeøvelser og for å legge til litt motstand ved kroppsvektøvelser

Hvis du allerede har det grunnleggende og ønsker mer bør du vurdere å legge til følgende utstyr:

ANNONSE
  • Hantler, for å trene styrke i overkroppen
  • Medisinballer for styrketrening
  • En skumrulle, for tøyning og massasje av stramme muskler
  • Justerbar treningsbenk

Selvfølgelig bør du alltid tilpasse utstyret du kjøper til de spesifikke øvelsene du ønsker å gjøre hjemme.

3. Gjør det billigst mulig

Treningsutstyr kan variere fra noen hundrelapper til tusenvis av kroner. Du kan holde kostnadene lave ved å gjøre det enkelt starte med listen over. Ikke kjøp for mye på en gang, legg til nye elementer en og en om gangen etter behov.

Finn et kupp på nett

Et flott sted å starte er hos forhandlere på nett som tilbyr kvalitet til lavere priser. Du vil vanligvis finne yogamatter, kettlebells, hantler, treningsstrikk og annet treningsutstyr.

Nettbutikker har ofte lavere priser fordi de har lavere kostnader enn fysiske forhandlere. Det er ofte gratis frakt eller mulighet for å hente varen på et pick-up point i nærheten.

Kjøp brukt treningsutstyr

Dette kan være spesielt besparende ved kjøp av større apparater og utstyr som tar mye plass. Et flott sted å finne treningsutstyr og spare noen kroner er Finn.no.

Her finner du annonser for tredemøller, hantler, vektstenger, treningsykler, benker, pull-up stenger og mye mer. Selv om utvalget selvsagt vil variere basert på hvor du bor.

Tren gratis

Hvis du først har bestemt deg for å trene hjemme kan du også vurdere å droppe utstyr fullstendig i begynnelsen og heller trene med rene kroppsvektøvelser. Det går faktisk an å komme i form uten å kjøpe noe også. Alt du trenger er et rom med litt armslag. Om sommeren kan du også trene utendørs.

Les også: 9 kroppsvektøvelser du kan gjøre hjemme uten utstyr

4. Unngå sammenleggbart utstyr

Hvis du kjøper en masse sammenleggbart utstyr og gjemmer treningsutstyret bort i skapet eller under sengen. Hvor sannsynlig er det egentlig at du gidder å graver det frem hver gang du skal trene?

Selv om du har liten plass bør du likevel sette av et rom hvor utstyret kan stå synlig relativt permanent. Hvis du kan se det vil dette forhåpentligvis oppmuntre deg til å bruke det.

5. Monter et speil

Det er en grunn til at treningssentre har speil overalt. Når du ser deg selv trene hjelper det med å korrigere form og utførelse og kan bidra til å forebygge skader.

Dette er spesielt viktig når du trener alene og ikke har noen til å korrigere deg. Selv om det ikke er noen erstatning for en personlig trener kan et speil være til hjelp. Det kan også være motiverende.

Annet utstyr

I treningsrommet bør du også oppbevare håndklær, en vannflaske kanskje en Bluetooth-høyttaler og alt annet du bruker når du trener. Du kan også vurdere å installere et TV eller nettbrett for å se treningsvideoer for inspirasjon og motivasjon. Eller bare for å følge med på Netflix-serier eller annen underholdning når du trener.

Konklusjon

Det å innrede et treningsrom hjemme kan være en kostnadseffektiv og praktisk måte å trene på. Du sparer tid, penger og reisevei. Med riktig planlegging og valg av utstyr, kan du lage et treningsrom som er designet til dine individuelle behov og plassbegrensninger.

Husk å starte med det grunnleggende. Kjøp utstyr som du vet at du kommer til å bruke, og invester i mer avansert utstyr av høyere kvalitet etter hvert som du blir mer engasjert i treningen.

Uansett budsjett eller plassforhold er det mulig å skape et effektivt og inspirerende treningsrom hjemme.

Relaterte artikler