Hvordan tilberede matcha?

Hvordan tilberede matcha?

Porsjoner

1

kopp
Tilberedningstid

5

minutter

Finn ut hvordan du lager matcha grønn te hjemme. Matcha tilberedes ved å bruke en bambusvisp til å vispe ut matchapulveret i varmt vann. Teen er drikkeklar når det danner seg et lysegrønt skum på overflaten. Følg instruksjonen nedenfor for å lære hvordan du visper matcha.

Ingredienser

 • 1/2 ts matcha

 • 1 dl varmt vann (ikke kokende)

Instruksjoner

 • Bruk en fin sikt for å fjerne eventuelle klumper i matchapulveret.
 • Tilsett pulver og vann i en bolle eller stor rund kopp. Temperaturen på vannet bør ikke være mer enn 80 ℃.
 • Bruk tommelen og pekefingeren når du holder bambusvispen. Hold bollen med den andre hånden.  Pisk forsiktig i sirkler for å løse opp all matchaen og eliminere klumper. Visp deretter raskt og rytmisk inntil et lysegrønt lag med skum dannes på overflaten.
 • Drikk den ferdig vispede matchaen direkte fra bollen eller hell den over i en liten kopp. 

Video

Notater

 •  Matcha skal drikkes umiddelbart etter tilberedning. Tradisjonelt drikkes den i tre slurker mens du holder bollen med begge hender. 
 • Synes du vispingen er vanskelig å få til kan du alternativt bruke en melkeskummer for å tilberede matchaen.
 • Matcha bør oppbevares tørt og kjølig. Helst i kjøleskap for maksimal holdbarhet.

Hva er matcha?

Matcha er en type japansk grønn te laget av finmalte tørkede grønne teblader. Den er kjent for en smak som kalles umami og har en frisk lysegrønn farge.

Matcha har blitt brukt i tradisjonelle seremonier i Japan i flere århundrer og har nylig blitt populær også i Europa på grunn av en rekke helsefordeler forbundet med drikken.

Er det sunt å drikke matcha?

Te inneholder en rekke antioksidanter som har en positiv effekt på helsen. Vanlig grønn te er regnet som en sunn drikke.

Matcha regnes som enda sunnere enn vanlig grønn te fordi den inneholder mer antioksidanter og andre forbindelser med helsefordeler, i tillegg får du i deg mer av selve plantematerialet når du drikker den. Når du tilbereder matcha på den tradisjonelle måten blir pulveret nemlig liggende igjen i vannet.

Når du lager matcha pisker du pulveret inn i varmt vann eller melk. Som et resultat av dette får du i deg hele tebladet når du drikker det. Antioksidantene og aminosyrene i matcha kan bidra til å senke blodtrykket, redusere risikoen for hjertesykdom. Matcha kan også ha en positiv effekt på humøret.

Matcha inneholder blant annet følgende planteforbindelser:

Koffeininnholdet i matcha kan bidra til å forbedre kognitiv ytelse blant annet gjennom sin synergieffekt med L-teanin.1 Matcha kan også bidra til vektnedgang og redusere risikoen for hjertesykdom.2 

Dette trenger du for å lage matcha

For tilberede seremoniell matcha på den tradisjonelle måten trenger du disse 3 tingene:

 1. Tebolle  (chawan)
 2. Bambusvisp  (chasen)
 3. Teskje  eller  måleskje  (chashaku)

Siden du må vispe kraftig for at det skal danne seg skum på overflaten er det best å bruke en bred og dyp bolle. (Hvis du ikke har matchabolle fungerer en suppeskål som erstatning.)

Pass på at du bruker et organisk matchapulver av god kvalitet. Pulveret skal ha en frisk og lys grønn farge.

Oppskriftsvariasjoner og tips

 • Du kan variere tykkelsen og smaken på matcha. Den tynne drikkbare varianten kalles usucha . For å lage tynn matcha: Bruker du ca. 1 dl vann og 1/2 ts matchapulver.
 • Når matcha blandes til en tykk paste-aktig konsistens skummer den ikke. Denne varianten av matcha kalles koicha, og er vanligvis reservert for seremonier og spesielle anledninger. For å lage koicha matcha bruker du 600 ml vann og 1 ts matcha.
 • Ønsker du å drikke kald matcha bør du tilberede den med varmt vann først. Hell deretter i isbiter.
 • For å lage en matcha latte bytter du ut deler av det varme vannet med dampet melk (du kan også bruke soyamelk, mandelmelk eller kokosmelk) og visp til det skummer. Siden matchaen løser seg bedre opp i varmt vann bør du vispe vannet før melken. Tilsett gjerne søtning med sukrin/stevia/lønnesirup dersom du ønsker det. La den avkjøle seg i noen minutter og server med isbiter.
 • Matcha kan også brukes i smoothies og bakevarer.

Referanser[+]

Annonser