Kalorikalkulator
Denne kalkulatoren beregner hvor mange kalorier du har behov for daglig basert på dine målsetninger og aktivitetsnivå.
Husk at antall kalorier du inntar ikke nødvendigvis er et mål for god helse. Sammensetningen av kosthold og næringsstoffene i maten du spiser har stor betydning dersom du ønsker å gå ned i vekt eller forbrenne fett. Underskudd på kalorier fører ikke nødvendigvis til økt fettforbrenning.
Utvalgte kampanjetilbud
Daglig kaloribehov
Daglig kaloribehov varierer fra person til person. Dagsbehovet for kalorier er også forskjellig for menn og kvinner, og er i tillegg avhengig av aktivitetsnivå og individuelle målsetninger.
Denne kalorikalkulatoren beregner energibehovet ved hjelp av Mifflins formel. Den tar utgangspunkt i basal metabolic rate (BMR). Dette er det minste antallet kalorier kroppen må forbrenne for å fungere ved hvile. Dette kalles også hvileforbrenning eller basalforbrenning.
Formelen tar hensyn til kroppsmasse (BMI), høyde, alder og biologisk kjønn ved å multiplisere hver av disse verdiene med en spesiell indeks. Slik kan du beregne anbefalt daglig kaloriinntak basert på aktivitetsnivå og målsetninger.
Kalkulatoren tar høyde for om du har som mål å gå ned i vekt eller opp i vekt og tar også hensyn til ditt aktivitetsnivå.
Metabolsk ekvivalent
Kalorikalkulatoren tar høyde for aktivitetsnivå ved å bruke et MET-tall (metabolsk ekvivalent) for hver aktivitet. Dette er en måleenhet som brukes for å måle intensiteten av fysiske aktiviteter. MET brukes ofte for å sammenligne energiforbruket ved ulike aktiviteter, slik at man kan estimere hvor mye kalorier man forbrenner under en aktivitet.
MET-skalaen går fra 0 til 20, der 1 MET tilsvarer den energiomsetningen som kroppen har ved hvile. En høyere MET-verdi vil si at flere kalorier forbrennes under aktiviteten. For eksempel har løping en MET-verdi på 10, mens sykling har en MET-verdi på 8.
MET-verdien til en gitt aktivitet er basert på gjennomsnittlige verdier og kan i realiteten variere fra person til person avhengig av en rekke ulike faktorer, som for eksempel vekt og kroppssammensetning. MET-verdiene til ulike aktiviteter er likevel kun estimater. Det faktiske energiforbruket kan variere mye fra person til person.
En kalorikalkulator er derfor et generelt verktøy for beregning av energibehov og estimater kan være ufullstendige eller upresise.
Ønsker du en mer nøyaktig og individuelt tilpasset analyse av ditt daglige behov for kalorier bør du kontakte en klinisk ernæringsfysiolog eller lege.