Annonse

7 helsefordeler ved trening og regelmessig fysisk aktivitet

De fleste har fått med seg at regelmessig fysisk aktivitet og trening er sunt for kroppen og gir bedre helse. De helsemessige fordelene ved regelmessig mosjon og fysisk aktivitet er svært mange og vanskelige å ignorere. 

Helsegevinster ved trening og regelmessig fysisk aktivitet eksisterer uavhengig av alder, kjønn eller funksjonsevne. Les videre dersom du likevel føler behov for et knippe overbevisende argumenter og motiverende grunner til å mosjonere eller trene regelmessig.

Her følger syv helsefordeler knyttet til trening og regelmessig fysisk aktivitet:

1: Trening og vektkontroll

Trening kan bidra til å forhindre vektøkning og opprettholde ønsket vekt. Fysisk aktivitet forbrenner kalorier. Desto høyere intensitet på aktiviteten, desto flere kalorier forbrennes. Man trenger faktisk ikke å sette av veldig mye tid til trening og fysisk aktivietet for å høste fordelene i forhold til vektkontroll og vektreduksjon.

Dersom man ikke har tid til regelmessige treningsøkter kan man bake inn mer fysisk aktivitet i hverdagen. Man kan for eksempel ta trappene i stedet for heisen, gå til butikken for å handle istedenfor å kjøre, sykle eller gå til jobb etc..

2: Redusert risiko for en lang rekke sykdommer og helseproblemer

Fysisk aktivitet øker konsentrasjonen av det gode kolesterolet (HDL), og reduserer konsentrasjonen av usunne triglyserider. 1 Noe som i sin tur gir bedre helse ved å redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer. Uavhengig av nåværende vekt og helse vil regelmessig fysisk aktivitet virke forebyggende på et bredt spekter av helseproblemer, inkludert hjerneslag, metabolsk syndrom, diabetes, depresjoner, visse typer kreft og leddgikt for å nevne noe. 2

3: Trening gjør deg lykkeligere

Fysisk aktivitet og trening stimulerer produksjonen av en rekke kjemikalier i hjernen som er forbundet med lykkefølelse og tilfredshet. Regelmessig fysisk aktivitet kan også medvirke til bedre selvtillit, en følelse av mestring og bedre samvittighet blant annet fordi trening innebærer å ta ansvar for egen helse.3

Regelmessig fysisk aktivet gjør i tillegg kroppen bedre istand til å mestre stressreaksjoner og kan også bidra direkte til å redusere stress.

4: Mer energi i hverdagen

Regelmessig fysisk aktivitet gir bedre muskelstyrke og økt utholdenhet. Regelmessig trening og fysisk aktivitet forbedrer blodsirkulasjonen og gjør at oksygen og næringsstoffer leveres mer effektivt til kroppens celler og vev. Når hjerte, lunger og andre organer jobber mer effektivt får man også mer energi til overs i hverdagen.

5: Trening gir bedre søvnkvalitet

Regelmessig fysisk aktivitet og trening gir dypere søvn og bedre søvnkvalitet. Trening kan også medvirke til at man faller raskere i søvn og kan motvirke søvnløshet. 4

Annonse

6: Trening forbedrer sexlivet

Regelmessig fysisk aktivitet kan føre til økt seksuell nytelse og sexlyst hos kvinner, mens menn som trener regelmessig har mindre sannsynlighet for å utvikle potensproblemer og erektil dysfunksjon enn menn som ikke trener.5 6

7: Trening er morsomt og sosialt

Trening og fysisk aktivitet kan være en morsom måte å fordrive tiden på og en fin form for avkobling. En treningsøkt kan innebære en sjanse til å slappe av, nyte naturen eller engasjere seg i aktiviteter gir en følelse av mestring og lykke.

Fysisk aktivitet kan også innebære mer kontakt med familie eller venner i en morsom eller sosial setting. For å få mest mulig ut av trening bør man finne en treningsfrom eller aktivitet man liker. Det er forøvrig viktig med variasjon, dersom man blir lei bør man ikke gi opp, men prøve noe nytt ….

Hvor mye bør man trene?

For generell helsegevinst bør det være et mål å gjennomføre minst 30 minutter trening eller fysisk aktivitet hver dag. Hvis man ønsker å gå ned i vekt eller oppnå spesifikke målsetninger er det ofte nødvendig med mer langvarige treningsøkter med høyere intensitet.

Det er alltid lurt å rådføre seg med lege før man starter et nytt treningsprogram, spesielt dersom man ikke har trent på en stund eller dersom man lider av kroniske helseproblemer, hjertesykdom, diabetes eller annen sykdom.

Referanser[+]

2 kommentarer om “7 helsefordeler ved trening og regelmessig fysisk aktivitet”

Det er stengt for kommentarer.

Relaterte artikler