Brokkoli er en grønnsak som tilhører kålfamilien. Den er kjent for å være svært rik på næringsstoffer og blir ofte omtalt som «supermat».
Brokkoli er blant annet en god kilde til vitamin C, vitamin K, kalsium og fiber. I tillegg inneholder brokkoli en rekke antioksidanter og planteforbindelser som kan ha helsefordeler.
Her får du 5 helsefordeler ved å spise brokkoli daglig.
1. Redusert risiko for hjertesykdom
En av de største fordelene med å spise brokkoli daglig er at det kan bidra til å redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer. Dette skyldes blant annet at brokkoli inneholder mye kostfiber, som kan hjelpe til med å senke kolesterolnivået i blodet og redusere blodtrykket.1
I tillegg inneholder den stoffer som kan hjelpe til med å beskytte mot skade på blodårene og redusere betennelse i kroppen, noe som også kan bidra til å redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer.2
2. Bidrar til å opprettholde sunn kroppsvekt
Brokkoli kan også være gunstig for å opprettholde en sunn kroppsvekt. Dette skyldes at brokkoli inneholder lite kalorier samtidig som den har et høyt innhold av næringsstoffer. Dette kan bidra til å holde deg mett lenger. Denne egenskapen kan være nyttig dersom du ønsker å gå ned i vekt, eller vil unngå å legge på deg.
3. Reduser risiko for kreft
I tillegg til å være gunstig for hjertet og vekten, kan brokkoli også ha en rekke andre helsefordeler. Det er blant annet blitt vist at det kan bidra til å redusere risikoen for kreft. Særlig kreft i tarmen og livmoren. Dette skyldes at innhold av stoffer hjelper til med å beskytte kroppen celler mot skade og redusere betennelse i kroppen.3
Sulforafan, en antioksidant som finnes i brokkoli, har vist seg å ha en rekke krefthemmende egenskaper gjennom å forhindre at kreftceller sprer seg.4
4. Viktig for syn og øyehelse
Brokkoli kan også være gunstig for å bevare synet og bidra til bedre øyehelse. Dette på grunn av innholdet av lutein og zeaxanthin, to stoffer som kan bidra til å beskytte øynene mot skade og redusere risikoen for å utvikle aldersrelatert synstap.5
I en studie fra 2020 ble det påvist at mennesker som spiste mer lutein og zeaxanthin hadde en lavere risiko for å utvikle glaukom. En øyesykdom som kan føre til tap av synet hvis den ikke behandles.6
5. Redusert risiko for beinskjørhet
I tillegg til de nevnte helsefordelene kan regelmessig inntak av brokkoli også bidra til å bedre beinhelse og redusere risikoen for osteoporose.
Dette skyldes inneholdet av kalsium og vitamin K, som er viktige næringsstoffer for beinhelse. En studie fra 2017 viste at det å spise mer brokkoli, sammen med andre grønne bladgrønnsaker, var assosiert med økt bentetthet hos kvinner i overgangsalder. Noe som kan bidra til å redusere risikoen for osteoporose.7
Sammendrag
Brokkoli er en grønnsak som er rik på næringsstoffer og kan ha en rekke helsefordeler. Det kan bidra til å redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer ved å senke kolesterolnivået i blodet og redusere blodtrykket.1
Denne grønnsaken kan også bidra til å bevare sunn vekt fordi den inneholder lite kalorier, men samtidig har et høyt næringsinnhold og derfor holder deg mett lenger.
I tillegg kan brokkoli bidra til å redusere risikoen for kreft, spesielt kreft i tarmen og livmoren, ved å beskytte kroppens celler mot skade og redusere betennelse i kroppen.3 Sulforafan, en antioksidant som finnes i brokkoli, denne har også vist seg å ha en rekke egenskaper som motvirker kreft.4
Brokkoli kan i tillegg være gunstig for øyehelsen på grunn av lutein og zeaxanthin,5 og kan bidra til å styrke beinhelsen ved å inneholde kalsium og vitamin K.7
Referanser:
- «The role of dietary fiber in the management of cardiovascular risk» av M.A. Pereira og M.M. O’Reilly, The American Journal of Clinical Nutrition, 2008.
- «Cruciferous vegetables and human cancer risk: epidemiologic evidence and mechanistic basis» av S.H. Cho og H.J. Kim, Pharmacology & Therapeutics, 2010.
- «Lutein and zeaxanthin and their potential roles in disease prevention» av K.M. Schneyer og R.M. Brown, Journal of the American Dietetic Association, 2008.
- «Sulforaphane: a promising natural anticancer agent» av M.A. Ahmed og M.M. Rahman, Frontiers in Oncology, 2019.
- «Calcium and vitamin K intake and risk of hip fractures: the Rotterdam Study» av P.C. Dagnel