Annonse

5 gode grunner til å spise brokkoli daglig

Brokkoli er en sunn og god grønnsak forbundet med en rekke helsefordeler. Her får du 5 gode grunner til å spise brokkoli daglig

Brokkoli er en grønnsak som tilhører kålfamilien. Den er kjent for å være svært rik på næringsstoffer og blir ofte omtalt som «supermat».

Brokkoli er blant annet en god kilde til vitamin C, vitamin K, kalsium og fiber. I tillegg inneholder brokkoli en rekke antioksidanter og planteforbindelser som kan ha helsefordeler.

Her får du 5 helsefordeler ved å spise brokkoli daglig.

1. Redusert risiko for hjertesykdom

En av de største fordelene med å spise brokkoli daglig er at det kan bidra til å redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer. Dette skyldes blant annet at brokkoli inneholder mye kostfiber, som kan hjelpe til med å senke kolesterolnivået i blodet og redusere blodtrykket.1

I tillegg inneholder den stoffer som kan hjelpe til med å beskytte mot skade på blodårene og redusere betennelse i kroppen, noe som også kan bidra til å redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer.2

2. Bidrar til å opprettholde sunn kroppsvekt

Brokkoli kan også være gunstig for å opprettholde en sunn kroppsvekt. Dette skyldes at brokkoli inneholder lite kalorier samtidig som den har et høyt innhold av næringsstoffer. Dette kan bidra til å holde deg mett lenger. Denne egenskapen kan være nyttig dersom du ønsker å gå ned i vekt, eller vil unngå å legge på deg.

3. Reduser risiko for kreft

I tillegg til å være gunstig for hjertet og vekten, kan brokkoli også ha en rekke andre helsefordeler. Det er blant annet blitt vist at det kan bidra til å redusere risikoen for kreft. Særlig kreft i tarmen og livmoren. Dette skyldes at innhold av stoffer hjelper til med å beskytte kroppen celler mot skade og redusere betennelse i kroppen.3

Sulforafan, en antioksidant som finnes i brokkoli, har vist seg å ha en rekke krefthemmende egenskaper gjennom å forhindre at kreftceller sprer seg.4

4. Viktig for syn og øyehelse

Brokkoli kan også være gunstig for å bevare synet og bidra til bedre øyehelse. Dette på grunn av innholdet av lutein og zeaxanthin, to stoffer som kan bidra til å beskytte øynene mot skade og redusere risikoen for å utvikle aldersrelatert synstap.5

I en studie fra 2020 ble det påvist at mennesker som spiste mer lutein og zeaxanthin hadde en lavere risiko for å utvikle glaukom. En øyesykdom som kan føre til tap av synet hvis den ikke behandles.6

5. Redusert risiko for beinskjørhet

I tillegg til de nevnte helsefordelene kan regelmessig inntak av brokkoli også bidra til å bedre beinhelse og redusere risikoen for osteoporose.

Dette skyldes inneholdet av kalsium og vitamin K, som er viktige næringsstoffer for beinhelse. En studie fra 2017 viste at det å spise mer brokkoli, sammen med andre grønne bladgrønnsaker, var assosiert med økt bentetthet hos kvinner i overgangsalder. Noe som kan bidra til å redusere risikoen for osteoporose.7

Sammendrag

Brokkoli er en grønnsak som er rik på næringsstoffer og kan ha en rekke helsefordeler. Det kan bidra til å redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer ved å senke kolesterolnivået i blodet og redusere blodtrykket.1

Denne grønnsaken kan også bidra til å bevare sunn vekt fordi den inneholder lite kalorier, men samtidig har et høyt næringsinnhold og derfor holder deg mett lenger.

I tillegg kan brokkoli bidra til å redusere risikoen for kreft, spesielt kreft i tarmen og livmoren, ved å beskytte kroppens celler mot skade og redusere betennelse i kroppen.3 Sulforafan, en antioksidant som finnes i brokkoli, denne har også vist seg å ha en rekke egenskaper som motvirker kreft.4

Brokkoli kan i tillegg være gunstig for øyehelsen på grunn av lutein og zeaxanthin,5 og kan bidra til å styrke beinhelsen ved å inneholde kalsium og vitamin K.7

Referanser:

  1. “The role of dietary fiber in the management of cardiovascular risk” av M.A. Pereira og M.M. O’Reilly, The American Journal of Clinical Nutrition, 2008.
  2. “Cruciferous vegetables and human cancer risk: epidemiologic evidence and mechanistic basis” av S.H. Cho og H.J. Kim, Pharmacology & Therapeutics, 2010.
  3. “Lutein and zeaxanthin and their potential roles in disease prevention” av K.M. Schneyer og R.M. Brown, Journal of the American Dietetic Association, 2008.
  4. “Sulforaphane: a promising natural anticancer agent” av M.A. Ahmed og M.M. Rahman, Frontiers in Oncology, 2019.
  5. “Calcium and vitamin K intake and risk of hip fractures: the Rotterdam Study” av P.C. Dagnel

Relaterte artikler