Annonse

10 fordeler med å bruke sovemaske – Bedre søvn gir bedre helse

sovemaske sove bedre
Sist oppdatert:
ANNONSE

Har du noen gang lurt på hemmeligheten bak en god natts søvn? Noen vil kanskje peke på en komfortabel madrass eller en rolig atmosfære, men det finnes en enkel og ofte oversett faktor som utgjør en stor forskjell. Nemlig lys. Eller rettere sagt fravær av lys.

Graden av mørke har stor påvirkning på søvnkvaliteten, men det kan være vanskelig å sørge for at soverommet er mørkt nok til å oppnå optimal innsovning og søvnkvalitet. Spesielt gjelder dette om sommeren når det er lyst store deler av døgnet. En lystett sovemaske løser dette på en enkel og effektiv måte. Ved å stenge ute alt lys når du sover kan du bidra til bedre søvn og helse på flere måter. I denne artikkelen ser vi på 10 fordeler ved bruk av sovemaske som du kanskje ikke har tenkt over tidligere. 

1.Forbedret søvnkvalitet

En lystett sovemaske skaper totalt mørke, noe som er viktig for å fremme dyp helsebringende søvn. Når du er i dyp søvn restituerer kroppen seg samtidig som hjernen behandler og lagrer minner. 

Forskning viser at lyseksponering om natten kan forstyrre produksjonen av melatonin, et hormon som blant annet regulerer søvnsyklusen. Dette kan føre til at du ikke får sove selv om du føler deg trøtt. Ved å stenge ute lys bidrar sovemasker til å opprettholde produksjonen av melatonin, noe som forbedrer søvnkvaliteten.

2. Reduserer stress og angst

Stress og angst er vanlige årsaker til søvnproblemer. En sovemaske kan bidra til å redusere stress ved å skape en følelse av ro og avslapning. Når du blokkerer ut lys og visuelle distraksjoner kan dette ha en stressreduserende effekt som roer ned og forbereder hjernen på søvn. 

En studie publisert i Critical Care undersøkte effekten av ørepropper og sovemasker på søvn, melatonin og kortisol. Studien fant at bruk av ørepropper og sovemasker kan forbedre søvnkvalitet og regulere nattlig melatonin- og kortisolsekresjon på en måte som motvirker stress.1

3. Bedre søvnhygiene

Søvnhygiene er et fint ord for vaner og rutiner som bidrar til god søvn. Dette inkluderer ting som å holde soverommet mørkt, kjølig og stille. En sovemaske kan spille en nøkkelrolle i å opprettholde god søvnhygiene ved å bidra til å skape det mørke miljøet som er nødvendig for god søvn. 

Det å ta på seg masken er også en handling som blir en rutine i seg selv. Faste rutiner i form av faste handlinger som er gjenkjennelige hjelper kroppen og forberede seg på søvn og bidrar til at du sovner lettere å raskere.

4. Praktisk og rimelig løsning

En sovemaske er en enkel og kostnadseffektiv løsning på søvnproblemer. I motsetning til en rekke andre hjelpemidler for bedre søvn, som for eksempel medisiner, spesialmadrasser eller høyteknologisk søvnsporingsutstyr, er sovemasker rimelige og enkle å bruke og fremmer naturlig søvn uten bivirkninger. Sovemasker er små og veier lite.  De er derfor enkle å pakke med seg i bagasjen. Noe som gjør dem til en praktisk løsning for de som reiser ofte eller jobber skift. 

5. Hjelper mot jetlag

Dersom du ofte er ute å reiser og krysser tidssoner, kan jetlag være en stor utfordring. En lystett sovemaske kan være til stor hjelp i disse situasjonene. Ved å blokkere ut lyset i omgivelsene kan en sovemaske hjelpe kroppen din med å tilpasse seg en ny tidssone raskere. Dette kan være spesielt nyttig på fly eller hotellrom hvor lysforholdene ofte ikke er ideelle for søvn.

6. Beskytter huden rundt øynene

Sovemasker er ofte laget av myke og behagelige materialer som silke, som er kjent for å være skånsomme mot huden. Dette kan bidra til å redusere rynker og linjer i huden rundt øynene. I tillegg kan en sovemaske bidra til å beskytte øyelokkene fra tørr luft, noe som kan være spesielt nyttig for de som bruker air condition eller varmeovner om natten. 

Fordi øynene dekkes til kan sovemasker også beskytte øynene mot irriterende allergener i luften i pollensesongen.

7. Kan lindre symptomer på migrene og hodepine

For enkelte som lider av hodepine eller migrene kan en lystett sovemaske være til stor hjelp. Mange som lider av migrene er overfølsomme for lys og erfarer at mørke og stillhet bidrar til å lindre symptomene.

Bruk av sovemaske kan potensielt hjelpe fordi det skaper et mørkt og visuelt rolig miljø som kan bidra til å redusere eller eliminere visuelle triggere for hodepine og migrene. Dette er spesielt relevant for de som lider av fotofobi, eller lysfølsomhet, et vanlig symptom på migrene.

En systematisk gjennomgang og meta-analyse publisert i Scientific Reports undersøkte effekten av psykologiske søvnintervensjoner på migrene og spenningshodepine. Studien fant at slike intervensjoner, som blant annet inkluderer bruk av sovemasker, kan bidra til å redusere både frekvensen og intensiteten av migreneanfall. Forskerne påpeker at dårlig søvnkvalitet og utilstrekkelig søvnlengde fungerer som triggere for hodepiner og migrene. Bruk av sovemaske som stenger ute lys har en positiv effekt på disse triggerne.2

8. Bedre konsentrasjon og kognitiv ytelse

God søvn er avgjørende for grunnleggende kognitive funksjoner. Dette inkluderer evnen til fokus og konsentrasjon. Ved å forbedre søvnkvaliteten kan en sovemaske indirekte også bidra til bedre kognitiv ytelse i løpet av dagen. Dette kan være spesielt nyttig for studenter, men også  alle andre som har behov for optimal mental ytelse på dagtid.

En annen studie publisert i Scientific Reports undersøkte hvordan bruk av sovemaske påvirket hukommelse og årvåkenhet. Studien fant at bruk av sovemaske kan forbedre korttidshukommelse og årvåkenhet neste dag og antyder at bruk av sovemaske har potensiale til å forbedre konsentrasjon og kognitiv funksjon.3

9. Kan bidra til å redusere tinnitus

Tinnitus er en tilstand som forårsaker en konstant ringelyd i ørene. Noe som kan forstyrre søvnen. Enkelte som lider av tinnitus har erfart at bruk av sovemaske kan bidra til å redusere symptomene av tinnitus ved å skape et mer avslappende og mindre distraherende sovemiljø.

Tinnitus kan forverres av mangel på søvn eller dårlig søvnkvalitet. Dette skyldes at søvnmangel kan redusere kroppens evne til å håndtere stress og gjøre oss mer sensitive for lyd og ubehag. Derfor kan bruk av en sovemaske som forbedrer søvnkvaliteten potensielt bidra til lindring hvis du lider av tinnitus.

Det er imidlertid viktig å merke seg at det kun finnes anekdotisk bevis for dette, og at effekten bruk av sovemaske har på tinnitus vil variere fra person til person. 

10. Fremmer generell helse og velvære

God søvn er helt grunnleggende for helse og velvære. Gjennom forbedring av søvnkvalitet kan en sovemaske bidra til bedre humør, økt energi, og sterkere immunforsvar. I tillegg kan god søvn også bidra til å redusere risikoen for mange sykdommer, inkludert hjertesykdom, diabetes, og fedme.4

Oppsummering 

Her fikk du ti helsefordeler ved bruk av sovemaske for å sove bedre om natten. Hvis du er klar til å ta steget og finne ut om en sovemaske kan hjelpe deg å sove bedre finnes det mange alternativer på det norske markedet. Et produkt som utmerker seg er sovemasken REZT. Dette er en sovemaske av høy kvalitet som effektivt stenger ute alt lys og er både behagelig og skånsom og sove med. Generelt anbefales det å oppsøke en nettbutikk som har spesialisert seg på sovemasker da disse som regel fører produkter av bedre kvalitet.  

Sliter du med å få en god natts søvn kan bedre nattesøvn være innen rekkevidde. Ofte skal det ikke så mye til. Med en lystett sovemaske kan du ta det første skrittet mot å sove bedre om natten og våkne mer uthvilt hver morgen.

Husk at en god natts søvn ikke bare er luksus, det er også en nødvendighet for god helse. I vår moderne verden med lysforurensing fra skjerm og kunstige lyskilder er den et enkelt og effektiv hjelpemiddel.  En sovemaske løser ikke alle søvnproblemer, men for svært mange kan det likevel være en relativt rimelig investering i god søvn og helse.

Sponsede lenker

Referanser[+]