Annonse

Balansetrening – 5 gode øvelser med vippebrett

Balanseøvelser med vippebrett

vippebrett øvelser
Foto: Titan Life/Gymgrossisten.no
Sist oppdatert:
ANNONSE

God balanse er viktig for alle. Enten du er idrettsutøver som ønsker å forebygge skader og forbedre prestasjoner, eller du er litt oppe i årene og har som mål å unngå fall. Kanskje vil du bare forbedre kroppskontroll og stabilitet i hverdagen. balansetrening bør uansett være en del av treningsprogrammet.

Et enkelt og effektivt verktøy for å trene balansen er et balansebrett, også kalt vippebrett. Regelmessig trening på vippebrett kan forbedre stabilitet, balanse, koordinasjon, kroppsholdning og propriosepsjon. Det brukes både i forebygging og rehabilitering av skader.

Artikkelen inneholder annonselenker. Når du kjøper et produkt via lenker på denne nettsiden får Fysionett en liten provisjon av salget uten at du betaler noe ekstra.

Hva er et vippebrett?

Et vippebrett består som regel av en flat plate montert på en avrundet base, slik at platen kan vippe i ulike retninger når man står på den. Dette ustabile underlaget utfordrer balansen og aktiverer musklene i ankler, bein, hofter og kjernemuskulatur.

i tillegg til å trene balanse, koordinasjon og ankelstyrke, er vippebrettet også et svært nyttig redskap for å styrke de dype kjernemusklene som stabiliserer ryggen og overkroppen. En sterk kjernemuskulatur er viktig for optimale idrettsprestasjoner, men også for å unngå ryggplager i hverdagen.

Vippebrettet skaper instabilitet som kjernemusklene må jobbe for å motvirke. Når du står på et vippebrett må musklene konstant korrigere for å opprettholde balansen. Dette gir god trening av kjernemusklene

Hvorfor brukes vippebrett i rehabilitering?

Etter en skade har man ofte redusert kontroll over muskulaturen, noe som igjen øker risikoen for nye skader. Trening på vippebrett utfordrer balansen og hjelper til med å gjenvinne normal funksjon og kontroll. Gjennom balansetrening lærer nervesystemet å korrigere feilstillinger i ankelen før det oppstår overtråkk og lignende. Med regelmessig trening på vippebrett blir koordinasjon og reflekser raskere.

Nedenfor får du eksempler på 5 gode øvelser du kan gjøre hjemme. Øvelsene passer både for nybegynnere og viderekomne, og krever ikke noe annet utstyr enn et balansebrett.

1. Ettbens knebøy på vippebrett

 1. Start stående på vippebrettet på det ene benet. Hold gjerne armen fremfor kroppen som motvekt og balanse.
 2. Start bevegelsen ved å kontrollert sette deg ned på huk mens den passive foten holdes over bakken, under og tildels bak kroppen.
 3. Kontroller bevegelsen og returner tilbake til utgangsstilling før du starter en ny repetisjon

2. Rulle langs ytterkanten

 1. Stå med begge føttene midt på balansebrettet.
 2. Vipp brettet ned i gulvet og beveg hele veien rundt. Først den ene veien, så den andre.
 3. Vipp så frem og tilbake på brettet.

3. Stusse ball med vippebrett

 1. Stå på ett ben på balansebrett mens du stusser en ball.
 2. Stuss ballen 10 ganger med den ene hånden. Bytt arm og gjenta
 3. Forsøk å gjøre øvelsen mer utfordrende ved å stusse ballen fra den hånden til den andre

4. Ettbens balanse

 1. Stå på ett ben på vippebrettet,
 2. Løft det andre kneet og forsøk å holde balansen.
 3. Øk vanskelighetsgraden ved å bevege benet ut til siden og inn.
 4. Gjenta øvelsen med det andre benet.

5. Hurdle step på vippebrett

 1. Stå på brettet. Legg all tyngden over på ett ben, finn balansen og løft det motsatte kneet.
 2. Stabiliser i mage og rygg og unngå bevegelse i korsryggen.
 3. Legg motsatt sides arm på innsiden av legg/kne på det løftede benet, bytt til samme sides arm, og før deretter benet i en utoverrotasjon.
 4. Hold stillingen litt før du går rolig tilbake og gjentar på motsatt side.

Oppsummering

Øvelser med vippebrett er en enkel og effektiv metode for å forbedre balansen på. Med regelmessig trening vil du også merke fremgang i kroppskontroll, stabilitet og koordinasjon.

Hvis du vil komme i gang med balansetrening finnes det en rekke alternativer å velge mellom. Istedenfor vippebrett kan du også bruke en balansepute eller bosuball. Disse har en lignende effekt, men gir litt andre utfordringer for balansen. En balansepute er mykere og ofte enda mer ustabil enn et vippebrett, mens en bosuball har en kuppelformet overflate som kan gi mer variasjon i trening og bruksområde.

4 tips for å velge riktig utstyr:

 1. Velg et vippebrett som er tilpasser ditt nivå. Som nybegynner bør du starte med et mer stabilt vippebrett. Viderekomne kan prøve en balansepute eller en bosuball med kuppelen ned for en ekstra utfordring.
 2. Se etter et vippebrett i solid tre eller plast med en sklisikker overflate. Størrelsen bør være tilpasset føttene dine. Justerbar høyde på basen er en fordel for å kunne øke vanskelighetsgraden etter hvert.
 3. Tren regelmessig. Gjerne 10-15 minutter hver dag. Regelmessig trening er viktigere enn lengden på hver økt. Legg treningen til et tidspunkt som passer dine rutiner. For eksempel morgen, rett etter jobb eller mens du ser på TV.
 4. Start rolig og husk å puste. Fokuser på å holde brettet eller puten i balanse, og jobb med jevne, kontrollerte bevegelser. Ikke hold pusten eller spenn kroppen. Avslutt treningen hvis du opplever smerte.

Med disse tipsene har du et godt utgangspunkt for å sette i gang med balansetrening. Med regelmessig trening vil du kunne oppnå merkbare forbedringer i balanse og stabilitet etter relativt kort tid. Øvelsene er enkle å utføre, men gir god effekt over tid. Så finn frem utstyret og kom i gang!

Sponset lenke

Relaterte artikler