ANNONSE

Øvelser med stor ball

Trening med stor ball er en nyttig og allsidig treningsform for å styrke kjernemuskulatur, trene balanse, stabilitet og koordinasjon.

fitnessball stor ball

Inneholder reklame gjennom annonselenker for bodystore

annonse

Øvelser med stor ball kan bidra til å forebygge ryggplager og forbedre kroppsholdning og kroppskontroll. Balløvelser kan også ha en prestasjonsfremmende effekt for idrettsutøvere.

Effektiv trening for kjernemuskulatur

Når du utfører øvelser med treningsball introduserer ballen et element av instabilitet til øvelsen som ikke er til stede ved tradisjonelle matteøvelser. Kroppen korrigerer for denne instabiliteten ved å aktivere den dype kjernemuskulaturen som hjelper deg å holde balansen på ballen.

Med tid og repetisjon vil muskelgruppene som stabiliserer ryggsøylen tilpasse seg og lære seg å jobbe mer effektivt med å stabilisere ryggsøylen og overkroppen.

Balløvelser og stabilitetsøvelser med treningsball kan være litt vanskelig for nybegynnere nettopp fordi ballen skaper en ustabil base å utføre øvelsene på. Dermed tvinges du til å bruke musklene på en annen måte enn det du er vant til for å holde balansen. Dette aktiverer den dype kjernemuskulaturen som stabiliserer ryggsøylen.

Øvelser for nybegynnere

Den beste måten å bruke en treningsball på for nybegynnere er å først praktisere enkle statiske øvelser uten bevegelse og gradvis legge til bevegelser og mer avansert stabilitetstrening etterhvert som man blir flinkere til å holde balansen.

Som en første øvelse kan du ganske enkelt begynne med å bare sitte rolig på ballen og avansere gradvis derifra. Dette er også en fin utgangsstilling for mange andre øvelser.

Her følger noen eksempler på enkle balløvelser du kan gjøre hjemme.

Sittende gange på treningsball

  1. Sitt litt framme på ballen med rak rygg og avslappede skuldre.
  2. Forsøk å gå på stedet med å vekselsvis bevege den ene armen og det motsatt benet.
  3. Gjør dette i opptil 2 min av gangen

Broen på treningsball

  1. Ligg med øvre del av ryggen på ballen.
  2. Finn nøytralstillingen i rygg og bekken.
  3. Løft bekkenet opp i vannrett stilling slik at hoften retter seg ut.
  4. Senk rolig tilbake.

Albuestående benløft på treningsball

  1. Plasser underarmene på ballen og strekk kroppen slik at du står på tær og albuer.
  2. Stabiliser mage og korsrygg og løft bena vekselsvis.
  3. Dette er en god øvelse for den dype kjernemuskulaturen.

Hvor får du kjøpt treningsballer?

Treningsballer får du kjøpt hos de fleste sportsforretninger eller hos forhandlere på nett.

Kjøp treningsball hos bodystore

Treningsballene går under mange forskjellige navn, noe som kan være forvirrende for nybegynnere. Blant annet kalles det fitnessball, gym ball, treningsball, stor ball og balanseball. Prinsippet er likevel det samme og de ser helt stort sett helt like ut. Hvis du er i butikken for å handle kan du spørre etter en treningsball. De fleste butikkansatte vil da forstå hva du sikter til.

Relaterte artikler